Ronald van der Zwaag

Hallo, ik ben Ronald van der Zwaag, de stadsmeubelmaker.

Ik heb mijn werkplaats/atelier aan het Zuidvliet in Leeuwarden. Een fijne plek waar ik graag ben, werk en plannen maak. Dit is de plek waar ik het vak van meubelmaker en restaurateur geleerd heb van Jan van der Meulen. Jan volgde de opleiding tot meubelmaker en leerde het eveneens in de praktijk van zijn vader Sipke van der Meulen. Die begon in 1935 voor zichzelf als meubelmaker en stoffeerder. De historie van het bedrijf en de opgebouwde ervaring in ons ambacht gaat daarmee ver terug in de tijd.

Je kunt in de werkplaats zien dat het ambacht leeft. Het vele oude gereedschap draagt bij aan de authentieke sfeer die er hangt. Het is een plek waar mensen al jarenlang doen wat ze het liefste doen: mooie dingen maken. Een plek waar de passie en het vakmanschap zich door de jaren heen zijn gaan nestelen in het interieur. Het ademt de sfeer van vakmanschap en creativiteit.

Als restaurateur herstel ik antiek en design meubels en geef ze een nieuw leven. Dat oude meubels behouden blijven en weer jaren mee kunnen dat vind ik mooi.Het ambacht van vroeger pas ik nog volop toe. Met veel handwerk en traditionele producten. Dat zie je terug in mijn werk.

“Ik doe wat ik het liefste doe:­­ mooie nieuwe dingen maken en dingen opnieuw mooi maken.”

Als meubelmaker en vormgever maak ik veel nieuwe meubels. Met oog voor detail, kwaliteit en functie. Meestal in opdracht van een particulier maar ook voor een bedrijf of instelling. Ik probeer te achterhalen wat de klant precies wil en wat hij of zij echt mooi vindt.  Ik wil iets voor de klant maken wat eigen is en wat echt bij hem of haar past. Daarbij houd ik rekening met een eventueel budget.

Ik zie mezelf als een creatieve denker en maker. En ik hou van uitdagingen. Ik zeg ook nooit dat iets niet kan. Er kan namelijk echt heel veel! De liefde voor mijn vak, voor het materiaal en voor het maken van mooie dingen zorgt er telkens weer voor dat er een mooi en uniek meubelstuk wordt gemaakt.

Autonoom of vrij werk draagt het label Wrotter. Wrotter is Fries voor ‘wroeter’, een harde werker, iemand die altijd bezig is. Het zegt iets over mij. Wrotter is mijn speeltuin en laboratorium. Een label waaronder ik kan experimenteren en mijn eigen ideeën en visie vorm kan geven. Wrotters zijn vaak een tikje tegendraads en hebben een eigenwijs karakter. Het zijn meubels of interieurs waarbij ik graag de grenzen verken en speel met constructie, materiaal en vorm.

Bent je enthousiast geworden?!  Kom gerust langs voor een kennismaking en een goeie kop koffie. Of bel me voor het maken van een afspraak. Dan kijken we samen naar jouw wensen en de mogelijkheden. Mijn nummer is 06-44052190.