Meubelmakerij 

Een meubelmakerij is een werkplaats waar, meestal in opdracht, speciale meubels worden gemaakt die niet zo te koop zijn in winkel of warenhuis. Ook reparaties aan meubels worden vaak verricht in een meubelmakerij. Het werk dat wordt uitgevoerd is vaak specialistisch daar de meubels volgens specifieke eisen van de klant moeten worden uitgevoerd. Dit kan zijn omdat een meubel ergens op maat moet passen of omdat iemand een meubel in een stijl, kleur of afwerking wil hebben dat niet te koop is.

Meubelmakerijen zijn meestal kleinere bedrijven, hierdoor kunnen ze goed inspelen op de wensen van de klant.


Meubelmaker

Een meubelmaker is een vakman of -vrouw die een (praktijk) opleiding meubelmaken heeft gevolgd en in staat is meubels te vervaardigen.

Een meubelmaker is onder andere in staat om uit hout afgewerkte meubels te maken. Veel soorten meubels kunnen worden gemaakt; stijlmeubels en moderne meubels, tafels, stoelen, kasten, bedden, maar ook keukens, inbouwkasten en lambriseringen.

Vele technieken kunnen worden toegepast, zoals; houtsnijden, houtdraaien, fineren, inlegwerk. En vele bewerkings- en afwerkingstechnieken in verschillende materialen, vooral hout, (massief hout en plaatmaterialen) maar ook metalen en kunststoffen. Het beroep meubelmaker is dan ook zeer divers.

Wordt een bedrijf groter dan wordt het al gauw een fabriekje dat eigen modellen gaat produceren. Langzaam maar zeker zal het speciale karakter van de meubelmakerij hier gaan verdwijnen. Door de toenemende mechanisatie in de meubelbranche waren de kleine ambachtsbedrijven bijna allemaal verdwenen zoals veel ambachten. De laatste jaren is er echter weer een opleving te zien in de belangstelling voor individueel voor een klant gemaakte meubels.

Architecten en ontwerpers maar ook steeds meer privé-personen laten een speciaal door hen zelf ontworpen meubel maken bij een meubelmaker.


Restauratie 

Restauratie is het geheel van handelingen aan een beschadigd of gedeeltelijk verloren gegaan (houten) voorwerp met het doel deze terug te brengen in een van tevoren gedefinieerde toestand. In de oorspronkelijke staat herstellen is een onjuiste term, immers een beschadigd voorwerp dat gerestaureerd is, blijft een gerestaureerd beschadigd voorwerp. Restaureren doet men al sinds mensenheugenis.


Houtdraaiwerk

Restauratie is het geheel van handelingen aan een beschadigd of gedeeltelijk verloren gegaan (houten) voorwerp met het doel deze terug te brengen in een van tevoren gedefinieerde toestand.